O NAMA

Gdje je sve počelo?

1946. Voren Avis (Warren Avis) otvara prvu Rent a Car lokaciju na aerodromu Vilou Ran (Willow Run) u Detroitu sa ukupno tri vozila. Danas Avis posluje na više od 5.000 lokacija u 165 zemalja širom svijeta.

Avis je nagrađivani rent- a- car brend koji uživa povjerenje, sa nizom inovacija u oblasti iznajmljivanja vozila i u svjetskom je vrhu po lojalnosti svojih klijenata, posvećen pružanju stvarne udobnosti i besprijekorne usluge.

Ključni događaji

1946

Warren Avis osniva Avis Airlines Rent a Car Systems na aerodromu Willow Run u Detroitu. Predviđajući trendove putovanja poslije rata, otvorio je prvu u svijetu poslovnicu za iznajmljivanje vozila na aerodromu.

1953

Počinje ekspanzija u drugim zemljama, sa franšizom u Evropi, Kanadi i Meksiku.

1963

Avis novu, smjelu reklamnu kampanju. Slogan 'Sada smo tek 2. Mi se trudimo više'. Danas je priznat kao jedan od 10 najboljih reklamnih slogana svih vremena i ugrađen je u samu suštinu kulture kompanije.

1965

Avis se formalno proširuje na međunarodnoj areni osnivanjem sektora za Evropu, Afriku i Bliski istok (Avis Europe). Poslovanje korporacije je razgranato u velikim evropskim zemljama sa spektakularnim uspjehom u nekim slučajevima (npr. Španija). Avis je od mjesta novajlije do mjesta najveće Rent a Car kompanije dospio za samo godinu dana

1973

Avis postaje lider u Evropi, Africi i Bliskom istoku, svega pet godina nakon osnivanja Avis Europe. Poslovanje počinje da se širi na tržišni segment flotnog iznajmljivanja vozila.

1986

kotira na Londonskoj berzi kao otvoreno dioničarsko društvo, Avis Europe utrostručava svoju tržišnu vrijednost.

1989

Avis Europe se vraća u formu zatvorenog dioničarskog društva, sa tri glavna dioničara– D'Ieteren, General Motors i Avis Inc.

1997

Avis Europe se ponovo uspješno pojavljuje na Londonskoj berzi, primarno radi finansiranja ekspanzije svog glavnog poslovanja.

2003

Avis Europe dobija pravo na poslovanje Budget brendom u Evropi, Africi i Bliskom istoku.

2012

Sedmu godinu u nizu, na događaju Svjetska nagrada za putovanja (u organizaciji Svjetskog saveta za putovanja i turizam), dobija nagradu 'Vodeća kompanija u svijetu za poslovno iznajmljivanje vozila'.

2013

Desetu godinu u nizu, na događaju Nagrada Business Traveller (u organizaciji časopisa Business Traveller), dobija nagradu 'Najbolja kompanija za iznajmljivanje vozila u Evropi'.

2014

Avis pokreće svoju najinovativniju reklamnu kampanju u poslednjih 50 godina, inspirišući klijente: Otključajte svijet. Očekujte nezaboravna iskustva… Ključ je u vašim rukama.

AVIS u Bosni i Herecgovini

Avis posluje u Bosni i Hercegovini (u sastavu bivše Jugoslavije) od sredine 80tih godina prošlog vijeka. Nakon ratnih dešavanja (1992 – 1995) Avis ponovo otvara svoja vrata 1997. godine, a od 2006. godine je u sastavu kompanije koja je nosilac franšize za BiH i do današnjeg dana.

2017

Avis otvara poslovnicu na Tuzla aerodromu.